Burn-out

 Stress
 Slapeloosheid
 Prikkelbaarheid
 Concentratieproblemen

Sta je al langere tijd onder spanning, heb je regelmatig of veel last van stress? Stress kan komen door een chronisch gebrek aan slaap, jezelf steeds opjagen, slechte voedingskeuzes, een grote operatie, het werken in ploegendiensten of een emotionele gebeurtenis. Als stress langdurig een rol speelt, of als je last hebt van een burnout, beantwoord dan deze vragen:
Kom je ’s morgens moeilijk uit bed? Heb je het gevoel nog uren te kunnen slapen? Ben je voortdurend moe met eventueel een opleving in de avond? Heb je trek in zoet of zout? Heb je minder plezier in het dagelijks leven, een minder goed geheugen, slechte concentratie?

Antwoord je met ja, dan kan dit wijzen op een uitputting van je bijnieren. Bijnieren maken het hormoon cortisol aan om de stressreactie in het lichaam te kunnen stoppen of te verlengen wanneer dat nodig is. Wanneer cortisol uitgeput raakt kan dit allerlei gevolgen hebben zoals ontstekingsgevoeliger zijn, nergens meer zin in hebben, niet meer willen bewegen etcetera.

Voeding speelt hierin een grote rol. De juiste voeding ‘voedt’ je bijnieren. Ook het aanpassen van je leefstijl is heel belangrijk! Het is belangrijk om voldoende eiwitten, goede onverzadigde vetten, ongeraffineerde koolhydraten, voldoende groenten en fruit te eten. Ook de tijdstippen waarop je eet zijn belangrijk. Samen maken we een behandelplan afgestemd op jouw historie om je gezondheid te verbeteren. Neem hiervoor contact op.