Voeding voor mijn hersenen

Al jaren liep ik de deur plat bij psycholoog en psychiater om mijn aanhoudende depressies te beteugelen, zonder blijvend resultaat helaas. Tijdens mijn laatste poging bij een psycholoog werd me Getting Things Done (GTD) van David Allen, groepstherapie en medicatie aangeraden.  

Medicatie wilde ik op voorhand eigenlijk al niet aan beginnen. Ik was ervan overtuigd dat dit op een natuurlijke manier, zonder chemische goedjes, opgelost moest kunnen worden. De psychiater was zich hiervan bewust, maar dit zat in hun pakket van mogelijkheden, dus werd dit alsnog aangeboden. Dit aanbod heb ik afgeslagen. 

Groepstherapie zag ik niet zitten omdat ik al zoveel trajecten doorlopen had en niet dacht iets nieuws uit de groep te kunnen halen, dat ik louter zou komen brengen. Hier was de psychiater het volledig mee eens. Dus ook dit aanbod ging de prullenmand in. 

GTD kende ik al, wilde ik zelf al tijden implementeren in mijn leven, maar faalde steeds door die terugkerende depressies. Dat ik bij de implementatie van GTD professionele hulp kon krijgen heb ik met 2 handen aangepakt! En dit werpt echt zijn vruchten af. Een handige en praktische tool, maar de donkere deken bleef over mij heen hangen.  

In mijn afsluitende gesprek met de psycholoog vroeg ik waarom mij deze drie mogelijkheden werden geboden maar er niet werd ingezet op voeding en leefstijl. Hier zou toch ook winst geboekt moeten kunnen worden? Ook hier was de psycholoog het geheel mee eens, maar dit zat niet in hun pakket, dus konden ze dat ook niet aanbieden.  

Sporten heb ik dan ook maar op eigen initiatief opgepakt en dat is heerlijk! Ik kan het iedereen aanraden. Ook eerder naar bed gaan heeft me positiviteit gebracht. Maar voor mijn gevoel was ik er nog niet…

Toen liep ik toevallig, als dat al bestaat, tegen GezondXtra aan en raakte in gesprek met Bianca. We zaten op één lijn dat voeding een grote rol zou kúnnen spelen bij mijn depressies. We zouden mijn bloed uitgebreid kunnen testen op allergieën en intoleranties. Zo gezegd zo gedaan en ik bleek intolerant voor banaan, koemelk en gist. Dat is nogal wat…

Iedere dag at ik in de ochtend en middag brood, dus gist. Minstens 2 glazen melk gingen er per dag bij mij in, zo niet meer, want melk is gezond voor elk! Toch? En om extra gezond te doen at ik iedere dag mijn favoriete fruit: banaan. Dit botste dus nogal met deze nieuwe ontdekking…

Gezien 95% van de serotonine (het geluksstofje voor je hersenen) in de darm wordt aangemaakt en ik veel consumeerde waar ik eigenlijk intolerant voor was, was mijn darm veelal bezig met herstellen en was er maar weinig ruimte om serotonine aan te maken. Hoe kon ik dan überhaupt geluk in mijn hersenen ervaren? Mijn conclusie was dat een aanpassing van voeding dan toch de oplossing moest zijn?! Die garantie kon Bianca me niet geven, maar het was het proberen waard.

Toen begon een behoorlijk lastige tijd. Je dieet enigszins aanpassen en dat volhouden is op zich moeilijk genoeg. Maar om per dag twee maaltijden volledig te vervangen was een pittige klus. Gezien gist ook in alcoholische dranken zit, zoals in bier, was daar nog een extra horde te nemen. Maar ik heb het gedaan, het is me gelukt, mijn voeding is enorm veranderd. Echt enorm!

En ik ben ontzettend blij dat ik die transitie heb gemaakt. Op zich is er niets mis mee om spek met ei als ontbijt te eten. Een zelf gebakken pannenkoek van granen en amandelmelk belegd met geitenkaas, sla, tomaat en zalm is ook geen straf. Maar het is niet het andere eten wat het moeilijk maakte maar het doorbreken van patronen van ruim 40 jaar.  Maar het is me, met hulp van mensen om me heen, wel gelukt en na vallen en opstaan kan ik concluderen dat ik het afgelopen jaar geheel geen depressie heb gekend! En dat was ik al even niet meer gewend.

Ik besef me terdege dat mijn structurele sporten en het implementeren van GTD naast voeding ook een belangrijke rol hebben gespeeld. Maar alles in mijn lijf schreeuwt dat de aanpassing van mijn dieet een cruciale rol heeft gespeeld om de gelukkige man te worden die ik nu ben.

Toen ik recent voor iets anders bij de huisarts bloed moest laten prikken werd er maar op 6 factoren getest, op allergieën. Daar kwam geen allergie uit. Toen ik vroeg waarom er niet uitgebreid getest werd was het antwoord dat dit volgens de wetenschap voldoende was. Toen ik op mijn succeservaring met de bloedtest en dieetaanpassing van GezondXtra wees zei de huisarts dat dit niet wetenschappelijk onderbouwd kan worden, maar als ik me hier goed bij voelde ik hier zeker mee door moest gaan!

Het grote gapende gat tussen reguliere en alternatieve geneeskunde heb ik aan den lijve ondervonden, jarenlang. Naar mijn gevoel heeft me dit jaren van mijn leven gekost en bakken met geld. Als serotonine voor 95% in de maag wordt aangemaakt en ik 3 intoleranties zonder het te weten heb, zie ik daar een duidelijk en logisch verband. Dat de medische wetenschap dit niet ziet verwondert me van top tot teen. 

Maar hoe het ook zij, ik ben onbeschrijfelijk dankbaar dat ik Bianca heb leren kennen en ze mij heeft geholpen dit nieuwe pad op te gaan. De donkere deken is van me afgeschud en ik zie aan alle kanten weer het licht. Het helpt me persoonlijk, privé en op mijn werk. Het is alsof ik een nieuw leven ben begonnen op mijn 43e levensjaar. Of de wetenschap dit nu onderbouwd vindt of niet, ik ben eindelijk weer een gelukkig mens. 

Daarvoor wil ik graag GezondXtra, met Bianca in het bijzonder, hartelijk danken vanuit de grond van mijn hart, 

Rob Arts